Opposite Marshiangdy hotel

(Close to Vishaly hotel), Thamel, Kathmandu,

11 בספטמבר: לראות את הניסים שלנו

השבוע יציינו בעולם את מתקפת הטרור הגדולה בהיסטוריה. ארבעה מטוסי נוסעים נחטפים, שניים מתרסקים אל תוך מגדלי התאומים, אחד בפנטגון, והרביעי התרסק כשנוסעיו ניסו להיאבק בחוטפיהם • המפלצתיות של פיגועים אלו, מאפשרת לנו לקבל מושג-מה על עוצמת הניסים והחסדים שמתחוללים לנו

פיגועי 11 בספטמבר הוא הכינוי שניתן למתקפת הטרור הגדולה בהיסטוריה, שהתבצעה בבוקר ה-11 בספטמבר 2001. תשעה עשר טרוריסטים מארגון אל קעידה, חטפו ארבעה מטוסי נוסעים גדולים. שניים מהם רוסקו אל תוך מגדלי התאומים במרכז הסחר העולמי בניו יורק ומוטטו אותם. מטוס נוסף רוסק לתוך הפנטגון בוושינגטון, והחריב אחד מאגפיו. מטוס רביעי התרסק באזור חקלאי בפנסילבניה, אחר שנוסעיו ניסו להיאבק בחוטפיהם. בהתקפות הטרור נספו קרוב ל-3,000 בני אדם, גופות רבים מהם לא זוהו עד היום.

הפיגועים הכו בהלם את העולם כולו. השלכותיהם המדיניות, החברתיות והתרבותיות היו מרחיקות לכת. הם פקחו את עיני העולם לסכנות הטרור האיסלאמי, והביאו למפנה במדיניות ארצות הברית במזרח התיכון, למלחמת אפגניסטן ובעקיפין גם למלחמת עיראק ב-2003.

המפלצתיות של הפיגועים שהתחוללו ברחבי העולם בשנים האחרונות  מאפשרת לנו לקבל מושג-מה על עוצמת הניסים והחסדים שמתחוללים לנו. סדרת פיגועי-הענק בארה"ב לפני שלוש שנים היא העדות לעומק השנאה ותאוות-הרצח של הארגונים האסלאמיים, שעוד מעיזים לשאת את שם הקב"ה בבואם לבצע פשעים איומים כאלה.

ברור לכל בר-דעת שככל שתגדל שנאתם של הארגונים הללו למערב, עדיין אין היא אלא צל-צלה של המשטמה לעם-ישראל. אין שום ספק שהם שואפים ללא הרף לבצע כאן פיגועים ומעשי רצח מזוויעים לא-פחות, וגם מנסים להגשים את שאיפותיהם אלה מדי יום ביומו. מה מונע מהם להפיק את זממם? מדוע רוב יוזמות הרצח הללו נכשלות?

האם עובדה זו נזקפת למאמצי כוחות הביטחון בלבד? גם אנשי הביטחון העוסקים במלאכה הקשה לא יטענו כך. גם להם ברור, שאין בידם לסגור הרמטית את נתיבי הפיגועים. גם הם אינם מסוגלים, למשל, למנוע את ירי פצצות המרגמה ושיגור טילי הקסאם. ובכל-זאת, קרוב לחמשת-אלפים טילים נורו לעבר יישובי חבל עזה וצפון הנגב, ומספר הנפגעים עומד על יחידים. איך קורה נס כזה?

היינו עדים למצב דומה בימי מלחמת המפרץ. שלושים ותשעה טילי סקאד נורו מעיראק לעבר ישראל, ואפילו אדם אחד לא נהרג ישירות מהטילים. לעומת זאת, טיל בודד אחד ששוגר לעבר בסיס אמריקני בסעודיה קיפד את חייהם של קרוב למאה אמריקנים. איך מסבירים זאת?

יהיו שיאמרו: 'מזל'. ואנו נשאל: מיהו ה'מזל' המסתורי הזה שמחולל ניסים כאלה? וכי יש ישות עליונה שנקראת 'מזל' והמושכת בחוטים כאן למטה? כשאומרים 'מזל' או 'נס' הכוונה היא ליד אלוקית, שמכוונת את האירועים. זו בדיוק ההתממשות של הפסוק "הנה לא ינום ולא יישן שומר ישראל". על כך אנו מהללים את הקב"ה "שלא אחד בלבד עמד עלינו לכלותנו… והקב"ה מצילנו מידם".

למרבה הצער, לא תמיד אנו זוכים לניסים. לעיתים אנו סופגים מכות קשות וכואבות. אבל מכיוון שבעולמנו הכול יחסי, הרי מציאות-חיינו עודנה נס כביר שעליו עלינו להודות לקב"ה בכל יום ויום.

חיינו מתנהלים אפוא בשני צירים מקבילים. מצד אחד האפיק הטבעי, שבו תופסים ההסברים ההגיוניים. זה האפיק שבו אנו נאבקים בטרור באמצעים טבעיים – הגנתיים והתקפיים. ודאי שאנו חייבים לנקוט את כל האמצעים הללו ולא לסמוך על הנס. זה רצון הבורא, שהאדם יפעיל את הכלים העומדים לרשותו ויעשה את כל התלוי בו בדרך הטבע. ומצד שני, ההצלחה או אי-ההצלחה נקבעת במישור אחר לגמרי – במישור האלוקי, העל-טבעי.

ימי הסליחות והימים הנוראים הקרבים ובאים, הם הזמן לחזק את הציר הזה. לבקש את הברכה האלוקית. להתחנן לקב"ה ש"יפר עצת אויבינו" ושיחמול "על עוללינו וטפנו". ובע"ה נזכה לשנה טובה ומתוקה.

מאת אתר צעירי חב"ד. © כל הזכויות שמורות לצעירי חב"ד

מערכת האתר

השאירו תגובה